Segles XVI, XVII i XVIII

Al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII es van produir diversos canvis estètics que van marcar etapes ben definides en l'art en general i en la literatura en particular:

  • El renaixement (segle XVI)
  • El barroc (segle XVII)
  • El neoclassicisme (segle XVIII)
  • La il·lustració (segle XVIII)


En general, tots tres segles estan marcats per un decaïment cultural. Malgrat que la gent del poble continuava parlant en català, la noblesa es va castellanitzar i, de retruc, molts autors van deixar d’escriure en català. Ens trobem, doncs, tres segles de poca producció en llengua catalana.


Respecte a les causes del procés de decadència, es poden apel·lar a motivacions d'ordre politicosocial (instauració de la dinastia castellana dels Trastàmara, castellanització subsegüent de les classes dominants, desaparició de la cort local en temps de Ferran II, desconcert econòmic, marginació dels Països Catalans dins la monarquia dels Àustria, etc), i raons de tipus estrictament cultural (perduració del medievalisme, barroquisme precoç, humanisme mal assimilat, distanciament del poble, vida universitària pobra, etc).



El període històric comprès entre la descoberta d’Amèrica (1492) i l’inici de la Revolució Francesa (1789) rep el nom d’edat moderna. En aquesta etapa, factors històrics com el desplaçament del comerç de la Mediterrània a l’Atlàntic, la castellanització de la noblesa catalana i les derrotes de la guerra dels Segadors (1640-1659) i la guerra de Successió (1705-1714), entre altres, van incidir negativament en l’evolució de la literatura catalana.


Per conèixer a fons aquest tema, visita aquest web: http://stel.ub.edu/mimesi/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada