Joanot Martorell: l'autor de Tirant lo Blanc

Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller Joanot Martorell (Gandia, aprox. 1413-València 1468). Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València el 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497. Per problemes econòmics, Martorell va haver d’empenyorar-la a Martí Joan de Galba. Joanot Martorell va morir abans de recuperar-la.






Tirant lo Blanc és una novel·la cabdal dins de la història de la literatura catalana i, també, universal. Per exemple, va ser un dels pocs llibres que es va salvar de la cremada de llibres del Quijote.


Es tracta d’una novel·la moderna, atès que Tirant lo Blanc és la primera novel·la dins de la literatura universal on apareix un heroi de ficció versemblant:  és a dir un personatge quotidià, amb sentiments i defectes. A l’obra s’hi narren tant fets bèl·lics com s’hi descriuen detalladament fets quotidians.

També en l’obra s’expliquen les diverses fases de l’amor (enamorament, sensualitat, gelosia, etc.). Tirant és un cavaller valent, però que es mostra molt tímid en els afers amorosos. Tirant s’enamora de Carmesina, princesa de Constantinoble, i es casen. La donzella Plaerdemavida ajuda a Tirant a fer possible el seu amor, mentre que la Viuda Reposada, que també està enamorada del cavaller, hi posa traves. Al final de la novel·la, Tirant mor d’una pulmonia, una malaltia que afecta els homes corrents. 

Per saber-ne més coses, mireu aquest vídeo en el qual Martorell es troba amb Tirant i Carmesina, 500 anys després de la publicació de l'obra:


I, si sou valents, podeu fer un cop d'ull a aquest web i fer-ne les activitats proposades!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada