Ramon Llull: el creador del català literari





Les primeres mostres literàries en llengua catalana són de Ramon Llull (Mallorca, 1232/33-1316), considerat el creador del català literari. Llull va ser un dels primers autors europeus que va utilitzar una llengua romànica, el català, per escriure prosa filosòfica i teològica. Tenia una voluntat d’arribar a la gent del poble i, per això, escrivia en català (la gent ja no parlava llatí en el segle XIII). Llull va haver de crear termes nous (neologismes) i va haver d'elaborar una prosa madura, ja que havia d'expressar conceptes i raonaments que fins aleshores sols s'havien dit en llatí.

Llull va ser autor d’una extensa obra de 234 títols, i d’una gran varietat de temes: teologia, filosofia, alquímia, lògica, medicina, física, pedagogia, matemàtica, etc. Era un home molt savi coneixedor també de l'occità, l'àrab i al llatí. Per tal de transmetre el coneixement d'una manera didàctica, sovint feia ús d'exemples i faules.

Quan es parla de Ramon Llull, no es pot separar la faceta d'escriptor de les de filòsof i missioner. Llull pretenia, d'una banda, convertir els infidels a la fe de Crist i, d'una altra banda, retornar els usos i costums de la societat occidental als propis del cristianisme primitiu. 


Per saber-ne més:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada