Les novel·les de cavalleria

Les novel·les  cavalleresques (matèria de Bretanya) expliquen històries d’herois amb forces sobrenaturals, amb personatges fantàstics i  se situen en temps remots i llocs exòtics.  Al segle XV, trobem ja les novel·les de cavalleries, que se’n diferencien perquè estan protagonitzades per cavallers valents però que tenen una força humana, no hi intervenen personatges màgics, iocorren en llocs coneguts i en una època contemporània a l’autor. Les novel·les de cavalleria més importants escrites en llengua catalana són:

  • Curial e Güelfa, d'autor anònim (escrita entre 1435-1462). Protagonitzada per Curial, un jove sense fortuna que gràcies a la protecció de Güelfa (una dama vídua que se n'enamora) podrà accedir a l'orde de cavalleria i demostrar-li el seu amor i agraïment.  

  • Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell (València, 1405/10-1465), va ser escrita entre el 1460 i el 1468. La novel·la narra les aventures de Tirant a la cort d'Anglaterra, a Sicília, a la Mediterrània i a la cort de Constantinoble, on arriba gràcies a la fama que adquireix i on es desenvolupen els seus amors amb la princesa Carmesina. Lluita contra els turcs a l'imperi Bizantí i al nord d'Àfrica. Quan torna de les campanyes bèl·liques, es casa amb Carmesina i esdevé emperador fins a la seva mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada