Prosa humanística: Bernat Metge

Bernat Metge va ser l'introductor de les idees humanístiques a Catalunya.  Metge va llegir una quantitat considerable d'obres clàssiques i medievals que van aportar molts beneficis a la seva formació. Més tard fou un home de confiança del rei Joan I, però posteriorment a la mort d'aquest, fou processat i empresonat juntament amb d'altres funcionaris, acusat de l'assassinat del rei i fer un ús indegut de diners públics. Vaser perdonat per Martí l’Humà i va ser rehabilitat com a secretari reial.

D'aquesta experiència, en va sortir Lo somni  la seva obra més valorada, que consta de quatre llibres i que data del 1399, poc després de sortir de la presó. En l'obra, apareix el rei Joan I que ha vingut expressament per dir-li que el seu germà, rei Martí l'Humà, el rehabilitarà. En el text, també s'elogia el rei i la seva família. Tot plegat fa pensar que l'objectiu de l'obra és recuperar el favor reial, cosa que va succeir.


 Bernat Metge és autor també d'obres en vers, totes de mentalitat molt medieval, com el Llibre de Fortuna e Prudència (1381).


http://www.slideshare.net/msilves8/bernat-metge-2352046


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada