La lírica trobadoresca

La lírica trobadoresca va sorgir a les corts aristocràtiques occitanes a la primera meitat del segle XII., i també tingué lloc a les corts catalanes. Es tracta d’una poesia escrita en occità o provençal, ja que era la llengua de moda per fer poesia més propera a casa nostra. De fet, no és pas gens estrany: quants grups de rock catalans canten avui dia en anglès?


Els trobadors eren els autors de les composicions. Els joglars, que també podien exercir de trobadors, eren els encarregats de cantar i interpretar les obres que componien aquests. També hi havia dones que escrivien lírica: eren les trobairitz.  Sovint, les trobairitz han estat menystingudes per la història. Llegeix aquests articles: https://www.nuvol.com/musica/trobairitz-les-dones-que-van-escriure-poemes-damor-sense-esperar-ne-resposta-24258   i https://www.sapiens.cat/temes/dones/la-poesia-trobadoresca-era-nomes-cosa-d-homes_202015_102.html. Planteja't:
   1) Quantes trobairitz coneixem?Digues-ne el nombre i esmenta'n el nom de dues.
   2) Per què en coneixem menys nombre que de trobadors?
   3) Quines diferències hi ha entre la lírica de les trobairitz i la dels trobadors? Com és l'amor que         descriuen? A qui canten elles?
   4) Per què el fenomen de les trobairtitz només tingués lloc a Occitània i no a altres indrets?






Com veurem, l'amor és el tema més destacat de l'obra dels trobadors, però els trobadors tenien també la funció de transmetre notícies de cort en cort. Penseu que som a l'edat mitjana, en una època en què no hi havia tele ni internet!!

Les composicions dels trobadors no eren per ser llegides, sinó per ser escoltades.  L’obra dels trobadors es troba recollida en els cançoners, que solen acompanyar-se de la vida (biografia) de l’autor i de la razó (motius que han conduït el poeta a fer la composició).



Se sap de l’existència  d’uns 350 trobadors. Per exemple, alguns dels més destacats foren Guillem de Berguedà, Guillem de  Cabestany, Cerverí de Girona i Ramon  Vidal de Besalú.  

Si en vols saber més:

També en pots cercar algunes mostres a:  


1 comentari:

  1. Aquest contingut m'ha sorprès molt quan l'hem llegit a casa i a classe, he apres coses q no en sabia es bastant interesant

    ResponElimina